2013. február 17., vasárnap

Mézes krémes

Egy kis személyes:

Ezt a finom sütit kedves volt tanítványom, Szilágyi Szilvia (Csegöld) készítette el, s küldte el hozzám a jól bevált receptjét. Íme

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tojás
3 evőkanál tej
6 dkg méz

A töltelékhez:

20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
3 dl tej
6 dkg búzadara
baracklekvár

A csokimázhoz:

3 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
2 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj

Elkészítés:

A vajat, a tojást, a cukrot, a tejet és a mézet összefőzzük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a liszthez a cukrot és a szódabikarbónát, és sima tésztát gyúrunk. Cipókba osztjuk és a cipókból egyenként lapokat nyújtunk. A lapokat sütőpapírral bélelt 23×35 cm-es tepsibe téve, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.
 A töltelékhez a tejet a grízzel sűrűre főzzük és lehűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük és kanalanként hozzáadjuk a kihűlt grízt. Végül citromhéjjal ízesítjük.
 A sütemény összeállítása következik. Az első lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, és rásimítjuk a krém felét, Jöhet rá a második lap ugyanígy megkenve, végül befedjük a harmadik lappal
. A mázhoz a cukrot a vízzel felfőzzük, belekeverjük a kakaót, végül pedig a vajat. A sütemény tetejére simítjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, mielőtt felvágnánk

Megjegyzás:

Ha nem akarunk a csokimázzal bajlódni, felolvaszthatunk egy tábla olcsóbb csokit vagy tortabevonót. Így akkor is biztos a siker, ha nem vagyunk gyakorlottak!
Ha gőz fölött olvasztjuk meg a csokoládét, vigyázzunk, hogy a víz ne zubogjon, s az edény alja ne érjen bele.
A már folyékony csokoládéba keverjünk egy kanál olajat, könnyebb vele bánni, és fényesebb lesz a mázunk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)